Štilac

Štilac je originalni hrvatski jedrenjak...

Za M/J "Otac Roko" kao tip broda navodi se ime "štilac". Štilac je originalni hrvatski jedrenjak novijeg doba, spominje se tek početkom 19. st. Mada sam naziv "štilac" ima više značenja, u primorskom puku ustalio se izraz kako je određena brodica - dobro štelana.

Duljina trupa obično se kretala od 15-17 m. Taj je tip jedrenjaka služio uglavnom za prijevoz tereta, kao salbunjer (vađenje i prijevoz morskog pijeska) i prijevoz putnika. Ima jedan jarbol na kojega se razapinjalo oglavno, a kasnije sošno jedro. Na kratkom kosniku razapinjao se jedan do dva floka. Danas ovih brodova ima još priličan broj na Jadranu, ali sada svi imaju ugrađene motore. Motorni jedrenjak "Otac Roko" izgrađen je 1939. godine u mjestu Slatine pokraj Trogira i konstruiran je kao dvojarbolni jedrenjak za prijevoz bačvi s vinom, pod imenom "Sveti Josip" Komiža za obitelj Andrijolić. Prvih je desetak godina plovio samo snagom vjetra - prvi je motor ugrađen tek početkom 50-tih godina.

Tijekom II. svjetskog rata mijenjao je zastave na svojem jarbolu - od 1941. do 1943. plovio je pod talijanskom, a 1943. i 1944. pod njemačkom zastavom. Pred kraj rata preuzimaju ga partizani, te služi za opskrbu partizanskih jedinica kod Trsta za vrijeme zone A i zone B. Tadašnja vlast mijenja mu ime iz političkih razloga u "Otac Roko", no izbor imena pokazuje poštovanje prema originalnim vlasnicima budući da je Roko bio jedan od braće Andrijolić.

Šezdesetih godina braća Andrijolić otkupljuju brod i nastavljaju raditi. Brod je služio za snadbijevanje otoka prevozeći proizvode sa otoka na tržnice gradova na obali i obrnuto.

Otac Roko - Atrakcija i avantura

Drveni motorni jedrenjak

Godine 1999. brod je rekonstruiran u potpunosti za prijevoz turista na jednodnevne izlete, a današnji vlasnik Alan Depikolzvane otkupljuje ga 2003. godine od Alena Franina iz Zadra, nećaka originalnih vlasnika Andrijolić. Kapetan Alen Depikolozvane je peta generacija pomoraca i brodovlasnika u obitelji Depikolozvane, počevši od pranona Natale Depikolozvanea vlasnika broda tipa" bragoc" imena "Sveti Franjo" te nona Josipa Depikolozvanea koji je nastavio raditi s istim, potom otac Nikola Depikolozvane vlasnik broda tipa "tapar" imena "Škarpoč" do Alena Depikolozvanea, vlasnika broda tipa "štilac" imena "otac Roko".

Osnovni podaci o brodu:

 • Kapacitet: 60 osoba
 • Vrsta broda: Drveni motorni jedrenjak
 • Dužina: 17 m
 • Širina: 5 m
 • Gaz: 1 m
 • Brzina: 9 čv
 • Motor: 200KS 6 cilindara

Brod ima navigacijsku opremu (radar, dubinomjer), 2WC-a: muški-ženski, kuhinju, bar s rashladnim uređajem natkrivenu palubu sa stolovima i klupama za ručavanje, sunčanu palubu. Brod je registriran za prijevoz 60 putnika sa svim certifikatima i dozvolama Hrvatskog registra brodova. Od 2003. brod se nalazi u gradu Krku i vozi turiste na atraktivne jednodnevne izlete do obližnjih otoka i otočića.

Od izleta jedrenjakom "Otac Roko" možete odabrati:

 • Lov na blago
 • Izlet tri otoka
 • Panorama Košljun
 • Košljun - Krk Tour
 • Goli Otok
 • Rab

Sveti Juraj

Motorna brodica

Osnovni podaci o brodu:

 • Dužina: 9 m
 • Širina 2,5 m
 • Gaz: 0,75 m
 • Stakloplastika
 • Pogon: diesel motor tip
 • Nef: 205 kw (280 ks sa turbinom)
 • Putna brzina: 15 NM
 • Nosivost: 12 putnika

Plovilo je opremljeno sonarom i svom obaveznom opremom. Ugrađen je krmeni podest i stepenice za silazak u more. Paluba je natkrivena tvrdim krovom i bočnim tendama u slučaju kiše.

Izlet brodicom "Sveti Juraj" na otok Košljun: Otočić Košljun je nastanjen od antičkog doba kada je na njemu izgrađen utvrđeni ljetnikovac, castellum-Košljun. U 9. stoljeću je izgrađena glagoljaška benediktinska opatija, a od 1447. godine nastanjuju ga franjevci. Na otoku se nalazi franjevački samostan-kompleks s crkvom, nastambama franjevaca te muzejom. Cijeli je otok pokriven vegetacijom s više od 400 biljnih vrsta. U šumi je i križni put s kapelicama.

Start luka Krk - panoramska plovidba uz obalu Krčkog zalijeva do ulaza u Puntarski zaljev. Slijedi plovidba kroz ulaz-kanal dužine cca 100m i uplovljavanje u Puntarsku valu do otočića Košljuna. Pristajanje u lučici na otoku Košljunu. Pauza za razgled otočića i kompleksa od cca 1 sat. Po razgledu isplovljavanje i panoramska plovidba uz jaht marinu, brodogradilište, luku i mjesto Punat cca 15 min.

Plovidba kroz kanal i izlazak iz Puntarske uvale. Povratak u luku Krk. Sveukupno trajanje izleta cca 2 sata.

Vidimo se!

Otok Krk

Zlatni otok

Među 1185 otoka u Hrvatskoj jedan je zlatni, Insula Aurea-otok Krk. Smješten u središtu Kvarnerskog zaljeva, prepoznat je kao jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta. Blaga mediteranska klima, povoljan geografski položaj te raznolikost prirodnih i kulturnih ljepota, još su mu u antici odredili naziv „zlatni otok". Kulturološko nasljeđe priskrbilo mu je još jedan naziv - kolijevka hrvatske kulture, a početkom dvadesetog stoljeća prozvaše ga i „šestim kontinentom".

Od davnina se vjeruje kako je otok Krk sudbinski povezan s brojkom sedam: u sedmom su ga stoljeću naselili Hrvati, sedam se puta uspješno obranio od gusara, sedmi po redu knez Frankopan, bio je posljednji krčki knez. Danas otok Krk ima sedam središta. Samo je 30 kilometara otok Krk udaljen od grada Rijeke - prometnog, poslovnog, trgovačkog, sveučilišnog i kulturnog središta Kvarnera. Bez obzira koji put odabrali, dolaskom na otok Krk, uvjerit ćete se da zlatni otok odlikuje jedinstvo raznolikosti - spoj sadašnjosti i prošlosti, suvremenosti i arhaičnosti, legende i stvarnosti.

Otkrijte naš otok - upoznajte njegove čari i bogatstva u svako godišnje doba: prokrstarite njegovim prelijepim raznolikim mjestima, posjetite tisućljetne spomenike, muzeje i galerije. Udahnite zdravlje pješačeći romantičnim šetnicama uz more ili divljim pastirskim stazama kamenjara. Uživajte u čarobnim okusima krčke kuhinje i suptilnom domaćem vinu. Iskoristite boravak za užitke koje vam pruža cijeli otok u punini svoje bogate i raznovrsne smještajne, turističke i ugostiteljske ponude.

Grad Krk

Splendissima civitas Curictarium - presjajni grad Krčana

Već je legendarni slijepi Grk Homer u svome znamenitom spjevu spominjao Koureto, koji istraživači povezuju upravo sa stanovnicima otoka Krka. Splendissima civitas Curictarium - presjajni grad Krčana... I stari Rimljani zavoljeli su grad i otok Krk. Grad povijesti i kulture, utemeljen je na više od 3000 godina neprekidnog života u gradu. Gradom dominira veličanstveni kompleks katedrale, iako nije na nekom uzvišenijem položaju. Krčka je katedrala, uz Frankopanski kaštel najpoznatiji gradski motiv.

Krk je bio jedan od strateških frankopanskih gradova koji i danas baštini vrlo dobro uščuvani frankopanski kaštel na trgu Kamplin – idealnu prirodnu scenu i kulisu ljetnih kulturnih priredaba te knežev dvor – krčku rezidenciju ove obitelji. Vrijedi posjetiti obiteljsku kapelu u katedrali – lijep primjer gotičkoga stila. Pored ove materijalne baštine, Krk nastoji sačuvati uspomenu na Frankopane oživljavajući duh njihova vremena putem raznih manifestacija koje grad ponesu natrag u srednjovjekovlje.

Grad Krk danas je administrativno, političko, gospodarsko i vjersko središte otoka Krka. Već od ranoga srednjega vijeka nalaze se u Krku tragovi ugostiteljstva, a prvi gosti bili su Česi. Od tada do danas Krk je s nizom novih hotela i autokampova postao vrlo jako turističko središte poznato i u širim europskim razmjerima. Kada odaberete Krk za svoj odmor, prepustite mu se u potpunosti - u bogatoj ponudi sadržaja i događanja sigurno ćete naći nešto novo za sebe.

Ljeto u Krku

U ljetnim mjesecima je vrlo bogat kulturni zabavni program

U ljetnim mjesecima je vrlo bogat kulturni zabavni program za sve uzraste gdje se na otvorenim trgovima, obližnjim caffee barovima i konobama nude glazbeno scenske priredbe i riblje fešte. Velika gradska fešta, koja ima stoljetnu tradiciju (1524.), a događa se u gradu od 8. - 10. kolovoza uz dan Sv. Lovre pod imenom Lovrećevo, kada u grad stignu brojni trgovci i proizvođači s otoka, ali i šire, koji nude razne predmete robe široke potrošnje, kulinarske specijalitete i delicije kao što je vino, rakija, domaći med, sir i ostalo. Danas je to postala centralna ljetna svečanost, gdje na otvorenim pozornicama nastupaju folklorne skupine s otoka te obavezno gradska limena glazba koja je osnovana još davne 1852. godine, a sve na kraju završava velikim vatrometom na rivi.

U svom povijesnom dijelu Lovrečeva brojnim posjetiteljima, na tragu popularne eksperimentalne arheologije, nudi oživljavanje srednjovjekovne i renesansne povijesti, odnosno perioda kada su ulicama otočkih naselja hodali predstavnici jedne od naših najslavnijih plemićkih loza - obitelji Frankopan. Stoga, svatko tko u vrijeme trajanja Lovrečeve posjeti Trg Kamplin čije konture i danas prepoznatljivim čini drevni, srednjovjekovni Frankopanski kaštel, imati će prilike barem na trenutak osjetiti bogatu gradsku prošlost. U tome će mu zasigurno pomoći ondje okupljeni čuvari tradicije starih zanata, krčki streličari, uvijek za borbu spremni vitezovi knezova Krčkih i povijesna skupina "Aramis" zadužena za vjerna uprizorenja srednjovjekovnih borbi i igara, dok će se za dobro raspoloženje pobrinuti ansambl za srednjovjekovnu glazbu "Jaaar".

Krčka povijesna priča svoju će kulminaciju doživjeti spektakularnom pomorskom bitkom u Krčkoj luci koja svake godine, na Gradsku rivu, privuče sve više znatiželjnika. Za one željne avanture, kao i prethodnih godina, organizirana je potraga za blagom, koja otkriva samo jednu od mnogih krčkih legendi... Uz oživljenu povijest na Trgu Kamplin, Lovrečevu prepoznatljivom čini njezin sajmeni, ali i zabavni dio - koncerti na Gradskoj rivi i nastupi brojnih gradskih udruženja.