Legenda kaže da su davne 1524. godine, u tjesnacu između Malog Plavnika i Plavnika ispred Krka pirati presreli trgovačku galiju s bogatim teretom. Dim spaljenog broda i kruženje supova uzbunili su kneževu stražu koja isplovljava, presreće i uspijeva potopiti piratski brod, a jedini preživjeli pirat na pustom Plavniku zakapa najvrijednije dragocjenosti i nestaje. Nakon mnogo godina, u Krku se pojavljuje zagonetni putnik koji traži barkarole za prijevoz do Plavnika. Kneževskoj straži postaje cijela priča sumnjiva, počinju nagađati o čemu se radi te organiziraju potragu za zagonetnim strancem. Međutim, stranac nestaje bez traga, a iza njega ostaje samo misteriozna mapa s uputama za put do blaga na Plavniku. Počinje bezuspješna potraga za blagom, koja traje još i danas...

Izlet „Potraga za blagom" dio je priče bazirane na povijesnom događaju iz XVI. stoljeća i kao takav je prilagođen kao cjelodnevni izlet turističkim brodom gdje gosti idu u potragu za skrivenim blagom. Uz panoramsku plovidbu jedrenjakom "Otac Roko", gdje se može vidjeti obalu, uvalice i plažice, više malih i nenastanjenih otočića, te na njima životinje - bjeloglave supove, ovce i galebove, doživjet ćete ugođaj prošlosti te prisustvovati potrazi za skrivenim blagom. Po završenoj potrazi slijedi ručak na brodu i kupanje na skrivenoj plaži u uvalici na pustom otočiću...

  • Start luka Krk - ukrcavanje na brod-isplovljavanje (cca. 10h)
  • Pozdrav kapetana broda - pozdravna pijača (čašica ruma)
  • Plovidba Krčkim zaljevom prema obližnjim otocima (cca. 45 min.)

U tom vremenu gosti se upoznaju sa povijesnom pričom o cijelom događaju te im posada nakon pozdravne pijače (za djecu sok) podijeli marame (gusarske-mornarske) i karte s blagom i dobiju osnovne informacije vezane za potragu.

Po dolasku do otoka Plavnika plovi se uz obalu oko otoka do mjesta gdje obitavaju bjeloglavi supovi (cca. 20 min.). Brod se kratko zaustavlja tik uz obale podno okomitih stijena visokih do 50 m, na čijim se vrhovima gnijezde ove jedinstvene ptice. Slijedi kratka priča o supovima, nastavak plovidbe uz obalu otoka do uvale gdje će se brod usidriti i gosti dobiti posljednje upute prije potrage.

Slijedi iskrcavanje na sam otok barkom (gumenjakom) na obalu (plažu). Gosti kreću u potragu za skrivenim blagom (drvenom škrinjicom). Svaki tragač za blagom dobije flašicu vode za piće. U tom vremenu kapetan i posada pripremaju ručak. Po završenoj potrazi (pronalasku blaga) gosti se vraćaju na brod (mogućnost kupanja po želji na mjestu ukrcaja/iskrcaja gostiju u čamac). Kapetan brodskom sirenom označuje kraj potrage te se na brodu poslužuje ručak . Za ručak se poslužuje riba ili meso s grila + kupus salata + pomidor + kruh + pijača (1/2 l piva/vina/soka ili mineralne vode). Nakon ručka slijedi pauza za kupanje u prelijepoj uvali sa malim plažicama. Po povratku na brod slijede kava i keksi.

Vrijeme potrage: cca 2h. Ručak s ukrcavanjem i iskrcavanjem: 1.5h. Pauza za kupanje: 1h. Vremena su približna i sklona promjenama. Isplovljavanje i plovidba do otoka galebova. Posada hrani galebove, a gosti se mogu pridružiti hranjenju dok slušaju priču o galebovima. Plovidba do posljednjeg otočića poznatog kao „otok karantena". Od XVI stoljeća stari grad Krk sa svojom lukom bio je važna postaja na putu trgovačkih brodova Venecija-Orijent, a ovaj je otočić korišten kao karantena za te brodove. Kratko zaustavljanje uz obalu otočića tik uz ruševine karantene. Kratka povijest otočića i karantene. Napuštanje otočića i plovidba Krčkim zaljevom nazad u luku Krk. Kratko zaustavljanje ispod zidina Frankopanskog kaštela. Priča o povijesti Frankopanskog kaštela i grada Krka. Uplovljavanje u luku Krk, kraj izleta (cca 19h).

Ovaj izlet prvenstveno je namjenjen grupama i to od min. 35 osoba do max. 60 osoba. Moguće su dvije varijante izleta i to: Varijanta bez ručka (uključuje sve osim ručka, pozdravna pijača, marama, karta s blagom, bočica vode, kava, keksi). Varijanta s ručkom – uključuje sve navedeno u programu s tim da se izbor jela (riba ili meso) mora minimalno večer prije izleta naručiti. Brod je opremljen sa kuhinjom, šankom s rashladnim uređajem, pivomatom (točena piva), 2 wc-a i dr. Radujemo se vašem dolasku!